Povratak

Dehinel tablete - nuspojave | Napadaj u psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam psa starog 3 godine mješanca, ali izgledom je isti kao zlatni retriver. Danas popodne smo mu dali dehinel tabletu, pola sata nakon toga u snu se počeo jako tresti jer je s ulaznih vrata odskočio sa stepenica na pod i sav se ukočio, jezik mu je bio vani cijeli, bio je cijeli paraliziran, ležao je nepomičan nekoliko sekundi. Kada se digao nije mogao normalno hodati i zadnji kraj ga je zanosio i vrtio se u krug, kao da mu se zadnji kraj paralizirao. Sve je izgledalo kao nekakav napad, čega ne znam, sve je trajalo oko 10-ak minuta. Kada se smirio popio je puno vode, sad pas normalno hoda i reagira na sve kao da ništa nije bilo. Pas se svake godine cijepi protiv bjesnoće, ne druži se sa drugim psima, normalno jede sve, i hranu za pse i ono što i mi jedemo, do sad ovakvih napada nije bilo. Zanima me da li je moguće da mu se to dogodilo od te dehinel tablete koju je pojeo ili je u pitanju nešto drugo. Samo da napomenem da je već dobio takvu tabletu i nije imao nikakvih nuspojava. Unaprijed se ispričavam ako je moj tekst nejasan, ali ne znam ni sama što mi je pas doživio tako da sam u šoku pa vas molim da mi barem kratko napišete što bi to moglo biti. Unaprijed hvala, Monika

O: Proizvođač Dehinel tableta za pse (Krka) navodi kako nuspojave davanja istih nisu poznate, vrlo rijetko se u pojedine štenadi prolazno može javiti mekši izmet, proljev ili povraćanje. Kako se djelatne tvari tablete resorbiraju u cirkulaciju unutar nekoliko sati (1-5) od peroralne primjene mogu se javiti povraćanje, mekši izmet, rijetko ožarice, no kao rezultat reakcije na bjelančevine koje se oslobađaju iz oblića i trakavica koje ugibaju, a ne kao nuspojava na djelatne tvari.

S obzirom na to da navedene tablete psi općenito vrlo dobro prihvaćaju i doista, iz prakse, susrećem se samo s pozitivnim iskustvima vlasnika ljubimaca, preporučam Vam da se s ljubimcem uputite u Vašu veterinarsku ambulantu kako bi se na osnovu općeg kliničkog pregleda i dodatnih pretraga utrdilo o kakvoj se poremetnji zdravlja radi.

Više o uzrocima simptoma koje ste primijetili u Vašeg ljubimca već sam ranije pisala pod naslovom Napadi u psa - epilepsija i ostala stanja sa sličnom kliničkom slikom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr